Składniki na omlet:
- 2 jajka
- 20g mąki pszennej
- 150g skyru waniliowego np. Piątnica
- 110g truskawek
- 6g ksylitolu
Wykonanie:
- Do miski dodaj dwa jajka oraz szczyptę soli, następnie je ubij na płynną pianę.
- Do piany dodaj mąkę i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
- Otrzymaną masę wylej na rozgrzaną patelnie beztłuszczową i przykryj pokrywką.
- Po około 3 minutach sprawdź czy masa dolna się ścięła, jeśli tak to odwróć omlet na drugą stronę i smaż już bez przykrywki.
- Gdy omlet będzie gotowy ściągnij go z patelni, następnie złóż w pół gdy jest jeszcze ciepły.
- Teraz możesz przystąpić do przygotowania musu truskawkowego.
- Truskawki umyj, zdejmij szypułki dodaj ksylitol i zmiksuj za pomocą blendera.
- Do środka omletu dodaj skyr a na górę wylej mus truskawkowy.
Smacznego!
Omlet wraz z musem oraz skyrem ma 400kcal.